maanantai 12. lokakuuta 2015

Pasta Solognese (Soya Bolognese)_Lihaton lokakuu





Suomen pimeässä lokakuussa sielu ja ruumis tarvitsevat pastaa. Rakkain niistä on tietenkin Pasta Bolognese. Siihen on varmasti yhtä monta ohjetta kuin kokkiakin. Tämän lihattoman lokakuun version juju on aurinkokuivatussa tomaatissa, joka tuo mukavaa täyteläisyyttä;  tässähän ei käytetä pekonia tai savukylkeä. Aurinkokuivattu tomaatti itsessään on suolainen ja koska mukaan tulee myös lihaliemikuutio, on lisäsuola yleensä turhaa. 





Näitä tarvitset:


2 dl tummaa soijarouhetta

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

lohko juuriselleriä

1 prk (180 g) aurinkokuivattua tomaattia
1-2 rkl tomaattipyrettä

lihaliemikuutio

2 prk tomaattimurskaa

mustapippuria myllystä


varovasti chilijauhetta/ myllystä chilimausteseosta
punaviiniä ja vettä yht 3-4 dl
1 tl ruokosokeria
1  tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
tarjoiluun pastaa ja parmesaania sekä tuoretta basilikaa

Lämmitä reipas satsi (oliivi)öljyä rautapadassa tai isossa kasarissa ja laita mausteet siihen kypsymään (chilimauseseos sekä jauhelihakuutio murskattuna (jauhelihakuutiohan Ei vieläkään ole lihaa). Saa toki laittaa kasvisliemikuutionkin, myös soija käy. Sekaan sipulit kuullottumaan ja hetken kuluttua lisätään soijarouhe osissa. Pyöräytä aurinkokuivatut tomaatit mössöksi sauvasekoittimella ja lisää joukkoon.  Lisätään pikkuhiljaa punkku/vesi ja paistellaan jotta maut imeytyvät ja lopuksi vielä roiskaus tomaattipyrettä.

Lisää raastetut juurekset vähän kerrallaan ja hämmentele niin että saavat lämpöä ja öljyä kylkiinsä. Mausta mustapippurilla ja ruokosokerilla, suolaa tuskin tarvitset.  Lisää kuivatut yrtit ja tomaattimurska ja anna hautua ainakin tunnin ajan, pidempäänkin toki jos sielu sietää. Käytä kantta sen mukaan, kuinka tuhtia/ kosteaa kastikkeestasi haluat. 

Keitä mieleisesi pasta ja koristele annos tuoreella basilikalla ja raasta päälle reippaasti parmesania.

Jälkkäriksi Pirkka Caffe Latte -jätskiä tarjoiltuna kauniista laseista mieluiten kermavaahdolla ja Espresso. La Dolce Vita!

Viini: Vino Biologico Zensa Rosso Puglia (coltivato e imbottigliato nel rispetta della Natura)

Musiikki: Verdin Rigoletto https://www.youtube.com/watch?v=Bkh8Txyh3NY



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti