Aivosolut huutavat omega kolmosta! Meidän lihattomuuskuukausi sallii kalan syönnin, joskin pitkän kasvistenkäsittelyn jälkeen oli aika inhaa irrotella kalaparan kiduksia. Kokonainen lohi oli kuitenkin tarjouksessa, ja kerrankin kalatiskissä lepäsi mukavan pieni kala; 1300 grammaa. Koko kalan sai siis kotiin kaupasta alle kympillä. Tykkään myös valmistaa lohen kokonaisena, koska fileiointi ei ole minun juttuni ja toisaalta minusta kokonainen kala on jotenkin rehellisempää ja maukkaampaa ruokaa. Syksyinen juuressose sopii mainiosti lohen seuraksi. Me suomalaiset olemme jostain syystä tottuneet perunamuusiin, mutta etenkin Ruotsissa harrastettu "rotmos" on paitsi edullista, myös namia ja terveellistä.
Tähän herkkuun tarvitset:
1 lohi
1 sitruuna
voita
sitruunapippuria
tilliä
merisuolaa
Kastikkeeseen tulee:
1 prk kermaviiliä
sitruunamehua
suolaa
sokeria
mustapippuria
(voit korvata osan sitruunapippurilla)
tilliä
Juuressoseeseen esimerkiksi:
4 pottua
4 porkkanaa
iso lanttu
1 sipuli
merisuolaa keitinveteen
punaista maitoa
voita
Irroita lohen kidukset, jos haluat pitää kalan pään mukana. Tämä ei liene välttämätöntä, mutta peruste tälle on se, että niihin kertyy kaikenlaista likaa ja mömmöä kalan hengitellessä. Sisälmykset on siis jo kauppiaan tai kalastajan toimesta poistettu! Huuhdo kala hyvin ja kuivaa huolellisesti. Aseta kala lepäämään vuokaan folion päälle. Hiero kalan sisuksiin rouhittua merisuolaa ja sitruunapippuria, lisää tuoretta tilliä ja sitruunaviipaleita. Kruunaa pienillä voinokareilla. Viillä sitten päällepäin tulevaan kylkeen muutama viilto ja survo tilkka mausteita niihinkin. Upota viiltoihin sitruunansuikaleet. Otus uuniin 200 asteeseen noin 45 minuutiksi.
Kuori ja lohko juurekset. Laita ensin kiehuvaan veteen n 1 tl merisuolaa, porkkanat ja lantut. Lisää n. 15 minuutin kuluttua mukaan potut ja sipulit. Anna kiehua hiljalleen kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja murskaa juurekset survimella. Tällainen vempain on paras, ja etenkin pottumuusiin ehdoton:
Lämmitä mikrossa 1,5-2 dl punaista maitoa ja voinokare. Sekoita juuresosetta reippaasti ja lisää neste pikkuhiljaa sen mukaan kuinka löysää soseesta haluat. Lisää suolaa jos tunnet tarvetta, tuskin tarvitset.
Musiikki:
Norjalaisen lohen kunniaksi Burtzumia: https://www.youtube.com/watch?v=bGfRINj8jMo
..ja jos kirkonpolttomusa ei sytytä, niin myös Edward Grieg käy: https://www.youtube.com/watch?v=O2gDFJWhXp8
Missä mummun puinen perunanuija?! Mikä tuommoinen nykyajan härpäkehökötys...
VastaaPoista