Se on sitten lokakuu.
Docventures- lihaton lokakuu innosti minut, vanhan sekasyöjän ja kasvisruoan satunnaiskäyttäjän kokeilemaan miltä kokonainen kuukausi ilman lihaa tuntuu. Kiinnostukseni kasvisruokaa kohtaan lähtee puhtaasti eettisistä syistä. En lupaa, ettenkö jatkossa tee jotain ihanaa liharuokaa, mutta tämä kansanliike on mielestäni hyvä ja hyödyllinen. Miksi siis en siihen lähtisi ja samalla opettelisi tekemään enemmänkin kasvisruokia. Toivottavasti sinäkin jaksat innostua. Hyvä ruoka, parempi mieli sanoi jo nerokas mainosmieskin aikanaan!
Lokakuun eka päivä meni edellisruokien jätteitä syödessä. Tämän päivän kauppakassin sisältö näytti suurinpiirtein tältä: Aamiaisleipien kinkut korvattakoon vanhalla kunnon mätitahnalla. Pihinä en raaskinut ostaa sitä ainoaa ja oikeaa, mutta hyvä leipä ja raejuusto sekä tuore ruohosipuli tehkööt tehtävänsä. Merkkarit ovat aina käypää valuuttaa.
Päätin aloittaa perusstaffilla, juurespihveillä. Koska olen orjallinen reseptinnoudattaja, oli tietenkin haettava ressu netistä. Maku.fi on yleensä ollut luotettava lähde, joten päädyin tähän:
http://www.maku.fi/reseptit/juurespihvit
Kun viimein sain jo pölyttyneen monitoimikoneeni toimimaan, niin homma alkoi sujua. Lisäjännitettä asiaan toi se, että olen allerginen raaoille kananmunille enkä siis "kostein käsin" voi pihvejä muovailla. Ei muutakun etsimään muovihanskoja. No, ei tietenkään missään. Onneksi bongasin käyttämättömän hiusväripaketin, josta toivotut kertakäyttöhanskat löytyivät. Ei parhaat mahdolliset, mutta menkööt.
Piffit uuniin ja sitten se normaali reseptiärsytys: "paista, kunnes pihvit ovat kypsiä ja kauniin värisiä" Mistä minä voin tietää milloin ne on kypsiä ja mikä on reseptintekijän mielestä kaunis väri? Kirkas oranssi vai kastanja? No, piffeihin tuli ruskeita läiskiä pintaan, jolloin oletin niiden olevan valmiita. Pohja paljastui vallan ruskeaksi, joten oikeassa olin.
Lisäksi tein kermaviilikastikkeen, johon laitoin sinappia, suolaa, viinietikkaa, paprikajauhetta, sitruunamehua ja tilkan sokeria.
Ei pöllömpää, itse asiassa aika hyvää (tärkeää on tuo kermaviilikastikkeen seura).
Edellisestä innostuneena tein samalla tuskalla kasvissosekeiton:
2 pottua
4 porkkanaa
Puolet kasvispihvien tarpeista jääneestä palsternakasta
lanttu tai nauris (en ole varma kumpi se oli, appiukon kasvimaasta)
pullea valkosipulinkynsi
1 sipuli
2 kasvisliemikuutiota
merisuolaa
Kasvikset paloitellaan, keitetään kypsäksi ja soseutetaan keittoliemineen, sitten sekaan puolikas koskenlaskijaa (vahvaa) sekä tilkka kermaa jos on. Ja persiljaa.
Nam!
Musiikki: Suomipop -radiokanava
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti