tiistai 27. lokakuuta 2015

Katkarapukasari (ysäri)

Katkarapukasari; tuo kasariruokien kruunaamaton kuningas.

....tosin oikealla 80-luvulla olimme niin köyhiä, että tällaisista herkuista saattoi vain haaveilla tonnikalariisin ja hernekeiton äärellä.....

Joka tapauksessa, se Ainoa ja Oikea reseptihän löytyy legendaarisesta Kotivinkin juhlaherkkuja (Kustannus oy Forma 1983) -teoksesta:


Mutta, koska aika kultainen tuo ei koskaan palaa, tehdään nyt päivitettyä versiota, eli Katkarapuysäriä,johon tulee kookosmaitoa. Kermaa ei toki jätetä!

Näitä tarvitset:

1 purjo
1–2 rkl öljyä
300 g tuoreita herkkusieniä
2-3 eriväristä paprikaa
½-1 chili
3-4 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja

n. 50 grammaa tomaattipyreetä
2 dl vapaan lehmän (kuohu)kermaa

1 prk (400 ml) kookosmaitoa
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya 
11/2 tl suolaa

1/2 sitruunan mehu
2 pussia (n.400 g) katkarapuja


Laita kasarimusa soimaan. Puolita, huuhtele purjo ja viipaloi se. Viipaloi sienet. Pilko paprikat pieniksi neliöiksi. Puolita chili, poista siemenet ja leikkaa malto pieniksi paloiksi (muista huuhtoa kädet!)

Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.(Tämähän tapahtuu tietenkin laittamalla kynsi lappeellaan olevan veitsen alle ja painamalla, jonka jälkeen kuoret irtoaa helposti ja paloittelu sujuu)



Kuumenna öljy suuren kattilan pohjalla. Kuullota purjoa, kunnes se antautuu. Tee sama herkkusieniviipaleille. Sekoittele.  Lisää chili ja valkosipuli. Sekoittele kunnes tuoksuu, lisää paprikapalat.  Ripottele päälle jauhot ja sekoita. Lisää tomaattipyree. Sekoita taas.

Kaada joukkoon kerma ja kookosmaito. Huuhtele purkit tilkalla vettä ja lisää sekin. Lisää paprikajauhe ja curry.

Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia sekoitellen varovasti välillä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla, suolaa saa olla reippaasti, maista.

Lisää valutetut katkaravut (sulattaminen onnistuu parhaiten niin, että laitat jäiset katkikset astiaan ja kaadat päälle kiehuvaa vettä. Sitten huuhtele ja valuta).
Jos sinulla sattuu olemaan konjakkia niin pikku liraus antaa hienon lisämaun.Anna ruoan kiehahtaa uudelleen, mutta älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty. 
Nauti hyvän leivän ja rakkaan kanssa.

Musiikki: https://www.youtube.com/watch?v=yHzvJMyQx0Q&list=RDyHzvJMyQx0Q#t=3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti