perjantai 11. joulukuuta 2015

Paistettu maksa ja kermasinappikastike (Foie de veau sauté et sauce creme á la moutarde)

Kasvisruokavaliosta on nyt sen verran livetty, että olen ostanut maksapasteijaa leivän päälle (joululimppu, voi, maksapasteija ja makeat suolakurkkuviipaleet.....nam). Menkööt nyt tämäkin,  tärkeintähän on, että eläin tulee kokonaan käytettyä. Ja mikä on parempaa kuin hyvin tehty MAKSA!



Muistattehan elokuvan TV kokki Julia Childistä (http://www.imdb.com/title/tt1135503/). Siihen liittyvä Elämää suurempi keittokirja "Ranskalaisen keittiön salaisuudet" löytyy tietenkin jokaisen meidän ruoanystävän kirjahyllystä.


Tämä todellinen gourmet -maksaruoka tehdään Julian ohjeiden mukaan (toki muistettakoon että Julia ei tuntenut esim. "fondi" -nimistä asiaa)....eli pakko on hieman oikoa.

Näitä tarvitset:

Tuore ja kaunis naudan maksapala (400 gramman palasta tulee noin 6-8 pikkupihviä, riittää kahdelle)
suolaa
valkopippuria
vehnäjauhoja
voita ja öljyä

lihalientä
kuohukermaa
dijonsinappia
voita
persiljaa


Ota n. 2 rkl voita pehmenemään kastiketta varten. Poista maksasta kalvot. Tämä käy helpoiten kun työntää sormen kalvon ja maksan väliin ja hinkuttaa kalvon irti. Leikkaa maksa n. 1 cm viipaleiksi. Poista mahdolliset isot suonet (syötä kalvot ja suonet koirallesi). 

Mausta maksaviipaleet juuri ennen paistamista suolalla ja valkopippurihenkäyksellä molemmin puolin. Laita pannuun 2 rkl voita ja 1 rkl öljyä, ja kuumenna niin kauan että ne ovat melkein lakanneet vaahtoamasta.  Käytä maksaviipaleita molemmin puolin siivilöidyssä venhäjauhossa ja paista 2-3 minuuttia säädellen lämpöä niin, että voi ei pala. Käännä, ja paista noin 1 min. Ole varovainen lämmön kanssa! Maksaviipaleet ovat kypsiä, kun haarukalla pistettäessä tihkuu himmeän vaalenpunertavaa lihamehua.

Sekoita pehmenneeseen voihin 1 rkl dijon-sinappia.

Siirrä maksaviipaleet toisaalle ja valmista kastike. Lisää pannulle 1 dl lihalientä (esim. vasikkafondia n. 1,5 rkl ja vettä)  ja kuumenna kiivaasti, kunnes kastike sakenee puoleen. Lisää kuohukermaa n. 3/4 desiä ja keitä vielä jonkin aikaa että kastike edelleen sakenee. Ota pannu liedeltä, ja vatkaa sinappivoi sekaan.

Koristele annos persiljanoksilla, tarjoa hyvien keitinperunoiden ja lempeän punaviinin kanssa ja niitä kiitokset. 

Valmiista ruoasta en ehtinyt saada kuvaa, koska se katosi niin pikaisesti parempiin suihin.

Musiikki: Nuori venäläinen Gilels soittaa ranskalaista Rameuta:

https://www.youtube.com/watch?v=3ZX_rkCJb2U








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti